Grundig

Sett i gang og gris det til på kjøkkenet!

Bakemoro til Luciadagen

Den 13. desember vil mange av oss samles med familie og venner for å feire Luciadagen. Og hva er vel en Luciadag uten lussekatter? De er absolutt dagens høydepunkt, og det er gøy å bake disse søte og deilige bollene sammen med barna. Mange hender (også små) gjør tross alt jobben lettere!

EcoChamp

Når det er sagt, så vet vi alle at opprydningen kan være betydelig når man har bakt med barna. Både store boller med klissete deig i, kasseroller belagt i melk og skjeer dekket med mel er en del av det å lage dette søte bakverket sammen med de små. Men – plass i forhold til en stor opprydding bør ikke være en grunn til å ikke investere tid og krefter på å bake. Grundig All-In-Wash-teknologi gjør opprydningen til en smal sak. Det doble vanntrykket i mange av våre modeller gjør det mulig å sette bakeutstyret i det nederste stativet i maskinen, sammen med mer delikate ting i øverste hylle. Hver tallerken, bolle og panne blir vasket og tørket optimalt. Dessuten sikrer EcoChamp-teknologi at den perfekte mengden vann vil bli brukt til vasken din – nemlig 5.5 liter – en halv liter mindre enn den nest mest effektive modellen!

151211_grundig_DISHWASHER_1240x649

Lussekatter

Så – brett opp ermene, knyt på deg forkleet og sett i gang og bak 2015s mest PERFEKTE lussekatter sammen med de minste!

Ingredienser
175 ml melk
½ ts safrantråder
50 g + 1 ts sukker
1 pakke tørrgjær
570 g mel
½ ts salt
56 g usaltet smør, myknet
56 g kesam
3 store egg, atskilt
24-28 rosiner

Når du skal lage lussekattene dine varmer du først opp melk, safran og 1 ts sukker sammen på middels varme til damp stiger. Fjern fra varmen og rør til sukkeret er oppløst. La blandingen avkjøles til ca. 46°C. Strø gjær over blandingen og la den hvile til det skummer (ca. 10 minutter). Visp sammen 490 g av melet, det resterende sukkeret og salt i en bolle. Lag en grop av melet og tilsett melk, safran og gjærblandingen sammen med to av eggene, smør og kesam. Gi avkall på mikseren for denne gang, og la barna blande for hånd til ingrediensene er godt innarbeidet.

151117_grundig_safronbuns-video copy

En mikser gjør selvfølgelig ting enklere, men hvis du lager boller med ungene er dette en flott måte å involvere dem på. Og – hva er vel morsomt med feriebaking hvis du ikke kan få grise litt? Når blandingen er samlet sammen til en ball, strø mel utover en stor overflate og begynn å kna deig. Mens du knar – tilsett det ekstra melet, en spiseskje av gangen. Fortsett å kna deigen til den er litt klebrig å ta på. Form deigen til en ball og legg den i en stor bolle. Dekk den til med et håndkle. La den ligge der i en til to timer til dobbel størrelse. Tips: Lyst til å lage denne oppskriften kvelden før? Ingen problem! På dette punktet – sett deigen inn i midterste hylle i Grundig-kjøleskapet ditt, hvor temperaturen er mest konsistent. Husk: du skal ikke bekymre deg over at lukt fra andre matvarer smitter over på deigen. Vår ION FRESH-teknologi får kjøleskapet ditt til å lukte friskt og godt.

Når deigen har hevet, ta den ut av bollen og legg på et bord med mel på. Trykk den forsiktig ned og kna et par ganger.  Del ballen inn i biter på ca. 65 gram og form til kuler. Rull ut ballene til ca. 35 cm lange strimler. Deretter “krøller” du endene i motsatte retninger og danner en «S» med spiraler i hver ende. Plasser på en stekeplate og gjenta med den resterende deigen. Dekk til med et håndkle og plasser på et varmt sted til deigen hever til dobbel størrelse igjen. Forvarm ovnen til 205°C. I mellomtiden, knekk de resterende eggene og pensle toppene og sidene av de ustekte bollene med egg. Plasser en rosin i hver “S”-spiral. Når ovnen er varm, stek i 10 til 11 minutter, snu halvveis gjennom steketiden for å sikre jevn steking, eller til bollene er gyllenbrune. Fjern fra ovnen og la bollene avkjøles i fem minutter før du spiser.

Hva baker du med familien i løpet av juleferien? Del dine bakemesterverk med andre Facebook-fans.

Gå til toppen