Grundig

Myter og fakta om klesvask

Du har sikkert gjort klesvasken helt feil frem til nå. La oss forandre på det!

Det kan være vrient å vaske klær. Det er mange rare myter og misoppfatninger som kan hindre deg fra å få mest mulig ut av vaskemaskinen eller tørketrommelen din. Hvis du fortsetter å vaske klær på feil måte kaster du bort verdifull tid, energi og penger.

Men hvordan vet du hva du gjør feil? Hva funker og hva funker ikke? Her er våre topp tre «myter og fakta» som vil hindre deg fra å gjøre feil ved neste klesvask:

Fakta #1: Skitne klær er skitnere enn de ser ut

Kaffe- og ketsjupflekker er bare begynnelsen… Skitne klær er fulle av bakterier som det blotte øyet ikke kan se. Det er anslått at bare 30 % av smusset faktisk er synlig. Døde hudceller, kroppsolje og svette – dette avgir menneskekroppen hver eneste dag. Så hvis klærne ser skitne ut, er de sannsynligvis mye verre.

Myte #1: Mer vaskemiddel = renere klær

Man tenker at dette er sant, men du burde faktisk være forsiktig med hvor mye vaskemiddel du bruker i vaskemaskinen. En overdose av vaskemiddel er vanskelig for maskinen å skylle ut, og hvis middelet setter seg i klærne kan det føre til hudirritasjon. Hold deg til anbefalt dose – uansett hvor skittent tøyet ditt er.

Grundigs ProDose Technology måler automatisk mengden med tøy, tekstiltype og hvor skittent tøyet er, deretter beregnes det hvor mye vaskemiddel og tøymykner du  trenger. Alt du trenger å gjøre er å fylle opp vaskemiddelbeholderen en gang, og de neste 20 syklusene vil gi deg perfekte resultater.

Fakta #2:  Klærne må vrenges før vask

Nå som vi er mer kjent med forholdet mellom kroppsvæsker og klær så kommer dette faktumet kanskje ikke som en overraskelse. Hvis klærne først og fremst er skitne på innsiden, er det fornuftig å gi innsiden av klærne mest eksponering for vaskemiddel. Flekker på overflaten går vekk uansett – det er innsiden som trenger mest kjærlighet og oppmerksomhet.

Myte #2: Alle klær kan renses

Nei. Et plagg merket  «må renses» bør definitivt  behandles av fagfolk hvis man har muligheten, men et vanlig plagg får du ofte mye renere hvis du gjør jobben selv. Renserier bruker gjerne ikke vann når de renser klærne. I stedet bruker de kjemiske løsningsmidler, som har en tendens til å bryte ned tekstilfibrene over tid. Stol på vaskemaskinen din sitt håndvaskprogram istedenfor – den vil ofte gjøre jobben best.

Fakta #3: Glidelås opp og knapper kneppet før vask

Sjekk at alle glidelåser er lukket og knapper kneppet før vask. Knapper og glidelåser har en tendens til å sette seg fast i andre plagg under en maskinvask. Lukk igjen alt som kan lukkes, så slipper du å få hull i klærne.

Myte #3: Jeans bør vaskes regelmessig

Ifølge ekspertene vasker folk flest jeans alt for ofte. Jeans burde vaskes så sjeldent som mulig og helst med 2-4 måneders mellomrom. Dongeri er også et grovt materiale, så det er lurt å vaske jeansene dine separat fra delikat tøy.

Når jeansene dine er rene, la jeansprogrammet på Grundigs tørketrommel avslutte jobben for deg! Grundig tørketromler er utformet med denne type materiale i fokus. Maskinene har til og med spesialdesignede sykluser for skjorter, finvask og sportsklær!

Det var det! Husk: klær er ikke utstillingsprodukter, selv de flotteste og ømfintlige klærne fortjener å bli brukt. Ved å kjenne til hva som er myter og hva som faktisk er sant (samt bruke et godt vaskemiddel), kan klærne vare veldig lenge. God fornøyelse med klesvasken.

Gå til toppen